1. AMAÇ VE KAPSAM :
1.1. Öncelikle Üyelerimize ve Hayvancılık sektörüne verdiğimiz
Pazar Yeri hizmet kalitesini artırmak.
1.2. Canlı Hayvan alım satımlarının düzenli sağlıklı ve kontrollü
Koşullar altında yerine getirilmesini sağlamak
1.3. Canlı Hayvan Pazar Yerine giriş-çıkış yapan hayvanların istatistiklerinin tutulması
2. GÖREV VE SORUMLULUK :
Bu talimatın uygulanmasında;
2.1 Sorumlu Veteriner Hekim
2.2 Borsa Danışmanı
2.3. Görevli Borsa Personeli sorumludur.
3. TALİMATIN DETAYI :
3.1. HAZIRLIK
3.2. HAYVAN KABUL
3.3. SATIŞ İŞLEMLERİ
3.4. PAZARIN BOŞALTILMASI
3.5. RAPOR VE TUTANAKLAR
3.6. GENEL TEMİZLİK VE BAKIM
3.1 HAZIRLIK
3.1.1. Hayvan pazarı açılmadan evvel indirme-bindirme rampaları düzenli bir şekilde kireçlenerek dezenfekte edilir.
3.1.2. Hayvan Pazarı giriş-çıkış kapılarında bulunan dezenfekte havuzları pazar yeri çalışma saatlerinden önce ilaçlanarak hayvan hastalıklarına karşı önlem alınır.
3.1.3. Hayvan Pazarı Güvenlik Kameralarının kontrolü yapılarak düzenli çalışması sağlanır.
3.1.4. Canlı Hayvan Pazarı kantarında tartım yapılmakta olup kantarın periyodik bakımı düzenli olarak yapılır.
3.2. HAYVAN KABUL
3.2.1. Canlı Hayvan Pazar Yeri her hafta pazar sabahı saat 04.00 açılır ve duruma göre kapanır.
3.2.2. Hayvan Pazar Yeri Sorumlu Veteriner Hekimince Pazar Yerine getirilen hayvanların sağlık raporu, pasaportlarının kontrolleri yapıldıktan sonra hayvanlarda hastalık olup olmadığı kontrol edilir.
3.2.3. Sorumlu Veteriner Hekimin kontrolünü gerçekleştirdiği hayvanların pazar yeri işkaliye makbuzları görevli personellerce kesilir.
3.2.4. Görevli personellerce Pazar yeri İşkaliye makbuzu kesilen hayvanlar Pazar yerine alınır.
3.2.5. Sorumlu Veteriner Hekim Pazar Yeri içerisinde İhtiyaç duyulması durumunda ücret karşılığı Hayvanların gebelik muayenelerini vb. muayeneleri gerçekleştirir.
3.3 SATIŞ İŞLEMLERİ
3.3.1. Alım-satımı yapılan hayvanların sevk ve nakil işlemleri İl Tarım Müdürlüğünce haftalık olarak görevlendirilen Veteriner Hekimlerce gerçekleştirilir.
3.4 PAZARIN BOŞALTILMASI
3.4.1. Canlı Hayvan Pazar yerinde alım-satımı yapılan hayvanların sevk ve nakil işlemleri İl Tarım Müdürlüğünce görevlendirilen Veteriner hekimlerce sisteme girildikten sonra, Canlı Hayvan Pazar yerinden çıkış gerçekleştirilir.
3.5 RAPOR VE TUTANAKLAR
3.5.1. Pazar Yeri işğaliye makbuzları kontrolü yapıldıktan sonra tutanak altına alınıp görevli personellerce imzalanarak muhasebeye teslim edilir.
3.5.2. Canlı Hayvan Pazar yerine giriş-çıkış yapan hayvan sayıları haftalık, aylık ve yıllık raporlar düzenlenerek kayıt altında tutulur.
3.5.3. Kayıt altına alınan Hayvan giriş çıkış sayıları web sitesinde yayınlanır.
3.6 GENEL TEMİZLİK VE BAKIM
3.6.1. Canlı Hayvan Pazar Yerinde hizmet veren çay ocağı ve lokantanın hijyen kontrolleri Sorumlu Veteriner Hekim tarafından her hafta yapılır varsa şikayetler değerlendirilir.
3.6.2. Canlı Hayvan Pazar Yerinin boşaltılmasına mütakip ilk iş gününden itibaren Canlı Hayvan Pazar Yerinin temizliğini yapılır.
3.6.3. Görevli personel Büyük baş ve küçük baş hayvan padoklarını , Hayvan indirme –bindirme rampaları kürekler ile temizleyerek çıkan atıkları, atık malzeme tahliye alanına biriktirerek, belediye temizlik ekiplerince alınmasını sağlar.
3.6.4. Görevli personellerce temizliği yapılan padok ve rampalar kireçlenerek yeni Pazar için dezenfekte edilir.